NA SVJETSKI DAN TURIZMA ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE PROJEKTA S FOKUSOM NA AKTIVNOSTI ZELENE TRANZICIJE I DOPRINOS RAZVOJU ODRŽIVOG TURIZMA

2. October 2023.

Vodnokomunalna infrastruktura važna je osnova za razvoj turizma, posebice u ljetnim mjesecima kad se uvišestručuje broj njezinih korisnika i povećava opterećenje. Osim navedenog, direktno je povezana s još uvijek najvažnijim prirodnim resursom hrvatskog turizma - Jadranskim morem - i može znatno doprinijeti njegovoj zaštiti ili suprotno, njegovom zagađenju

Kako bi ukazala na uložene napore, ali i već vidljive rezultate „Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj“ u dijelu kojim isti doprinosi zelenoj tranziciji rovinjske destinacije i hrvatskog turizma, a nakon iskustava iz pika turističke sezone, Odvodnja Rovinj- Rovigno d.o.o. je u srijedu, 27. rujna, na Svjetski dan turizma, organizirala na lokaciji novoizgrađenog uređaja za pročišćavanja otpadnih voda UPOV Cuvi konferenciju za medije. 

Prisutnim novinarima o uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, uređaju za solarno sušenje mulja, ponovnoj uporabi pročišćene vode za zalijevanje zelenih javnih i hotelskih površina, solarnoj elektrani te budućem edukativno-zabavnom tematskom parku govorili su direktor Odvodnje Rovinj – Rovigno d.o.o.  Ognjen Pulić te inženjeri i predstavnici izvođača radova UPOV-a i postrojenja za solarno sušenje mulja: Sanjin Purić iz tvrtke GP Krk koja je izvodila sve građevinske radove na UPOV-u, tehnolog Branko Potočnik iz tvrtke  CID čistilne naprave, Koper te Ante Ćurković, inženjer angažiran u radu postrojenja za solarno sušenje mulja iz tvrtke Montmontaža d.d. 

U probnom radu UPOV-a, u piku turističke sezone,  maksimalna potrošnja za rad uređaja bila je 400 kW. Iako je UPOV dimenzioniran za maksimalno opterećenje od 63.000 ES, u piku ovogodišnje sezone opterećenje je bilo 56.000 ES, dok u zimskom periodu će biti do 18.000 ES, s obzirom na smanjenje broja turista u tom periodu. Uređaj može podnijeti i više opterećenja i ima još slobodnih kapaciteta za dodavanje MBR modula s obzirom na daljnji razvoj turizma i rast broja gostiju. Nakon izgradnje dva dobavna tlačna cjevovoda za isporuku i ponovno korištenje pročišćene vode, ukupne duljine 6,6 km kojima se pročišćena voda vraća gradu, pripremljeni su i priključci za okolne hotele Lone, Eden i Monte Mulini kako bi tehnološku vodu koristili za navodnjavanje zelenih površina. U tijeku su dogovori sa državnim tijelima da se takva voda može iskoristiti u poljoprivredi, jer u  Istri postoji interes poljoprivrednika za korištenje iste. 

Kroz sunčanu elektranu, izrada koje je u pripremi i za koju su iznađena financijska sredstva iz vanjskih izvora financiranja,  veliki dio struje će se uštedjeti, čime će se smanjiti troškovi rada i održavanja, što će utjecati i na račune građana. Integrirana sunčana (fotonaponska) elektrana za proizvodnju električne energije s baterijskim sustavom za pohranu električne energije ugradit će se na postojeće objekte UPOV-a, a proizvedena i pohranjena električna energija će se primarno koristiti za vlastite potrebe objekta, a eventualni višak proizvedene električne energije se predaje u elektroenergetsku mrežu. Planirana  je instalirana snaga FN modula od 472,15 kWp. Iza upravne zgrade na novoj lokaciji CUVI već se ugrađuje višak materijala za teren budućeg tematskog parka čime su započele i pripreme za njegovu realizaciju, što je još jedan doprinos razvoju održivog cjelogodišnjeg turizma – neki su od naglasaka konferencije. 

 

Galerija

Adresa

Odvodnja Rovinj - Rovigno d.o.o.
Novigradska ulica 1
52210, Rovinj

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 7:00 do 15:00
 

ISO Certifikati

ISO9001