POVODOM 30 GODINA ISTRASKE ŽUPANIJE U ROVINJU ODRŽANA PANEL RASPRAVA NA TEMU „UPRAVLJANJE I ZAŠTITA PRIRODNIH RESURSA I IZAZOVI ODRŽIVOG RAZVOJA“

27. October 2023.

U srijedu 25.10.2023.g. povodom obilježavanja 30 godina od osnutka Istraske županije u Multimedijalnom centru u Rovinju održana je panel rasprava na temu „Upravljanje i zaštita prirodnih resursa i izazovi održivog razvoja“ u kojoj su sudjelovali Silvia Buttignoni, ravnateljica Javne ustanova Natura Histrica, Bruno Kostelić, voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša , Marko Sošić, krajobrazni arhitekt i voditelj tvrtke KAPPO d.o.o. Studio za Krajobraznu Arhitekturu, Prostorno Planiranje, Okoliš d.o.o., Julija Škoro, voditeljica marketinga i komunikacija Holcim Hrvatska, dr.sc. Martin Phannkucher, ravnatelj Centra za istraživanje mora u Rovinju Instituta Ruđer Bošković i naš direktor Odvodnje Rovinj – Rovigno d.o.o. Ognjen Pulić.

Prije početka panel rasprave, prisutnima se obratio Marko Paliaga,  gradonačelnik grada Rovinja – Rovigno  koji se osvrnuo na sve mjere kojima se osigurava dugoročno ulaganje u održivost, te na tri ključna dostignuta cilja : Rovinj kao prvi grad u Hrvatskoj koji je usvojio Strategiju razvoja zelene infrastrukture, kvalitetno prostorno planiranje gdje se od 1980. -ih nisu širila građevinska područja, čija je površina ostala ista, te na izgradnju Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Cuvi, 3. stupnja pročišćavanja. 

Nakon gradonačelnika, zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita uvodno poručila da je cilj osvrnuti se i na izazove koji Istru čekaju u budućnosti, a među kojima je svakako i pitanje održivog razvoja, te naglasila kako je Istarska županija organizirala nekoliko panel rasprava kako bi pokazali šta je sve Istarska županija postigla u ovih 30 godina od osnutka, ali i da  se svaki od panela sigurno dotaknuo teme održivog razvoja koji jeste tematika uključena u svim političkim, društvenim agendama, projektima i strategijama. 

Prisutnima je također pušten film sa prikazom šta je sve napravljeno u Istarskoj županiji tijekom protekla tri desetljeća, a nakon toga je panel raspravu otvorio Bruno Kostelić koji je govorio o izazovima s kojima se Istarska županija susreće prilikom implementacije održivog razvoja među kojima je prostorno planiranje najvažniji segment upravljanja prostora. Moderator panela bio je Igor Franković, novinar radio Rovinj FM-a.

Nakon panel rasprave, slijedio je vođeni obilazak Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Cuvi, a posjetitelji su osim obilaska i detaljnih pojašnjenja procesa pročišćavanja imali priliku i pogledati dokumentarni video o aglomeraciji Rovinj.

Panel rasprava dostupna je na sljedećem linku : https://www.youtube.com/watch?v=9-u0sfY4Qoo

 

 

Galerija

Adresa

Odvodnja Rovinj - Rovigno d.o.o.
Novigradska ulica 1
52210, Rovinj

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 7:00 do 15:00
 

ISO Certifikati

ISO9001